måndag 9 november 2009

Legendariskt kultband slutar sända

Sista tonerna på öppningslåten har klingat ut och en kort person med för somliga oklar könstillhörighet sträcker ut en rak arm i luften inför ett fullsatt Festsaal Kreutzberg i Berlin: Sieg Heil!

Psychic TV på Festsaal Kreutzberg.
Personen bakom hälsningen heter Genesis Breyer P-Orridge och på scen står Psychic TV (eller PTV3 som de också kallas). Deras spelning i ett tolerant Kreutzberg i Berlin (6/11) väcker mest sympatier från publiken. Ja, bortsett från en glasflaska som med hård kraft kastas upp på scenen sekunder efter Genesis Hitler-hälsning. (Lyckligtvis träffar flaskan ingen.) De flesta i publiken verkar vara fans som har följt bandet under lång tid. Men om gruppen hade placerats i en annan kontext, låt säga på en svensk stadsfestival, hade protesterna inte låtit vänta på sig. För Psychic TVs frontfigur kan nämligen konsten att provocera och gör det förbannat snyggt.

Få artister kan väl idag sägas vara provokativa och representera någonting genuint subversivt. Om rock & roll är en gammal farbror är dess slyngel till lillebror, det vill säga punken, sedan decennier förtidspensionär. Detta betyder inte att dessa uttrycksformer är döda - betydligt yngre musikstilar som house och techno lider av stark konflikträdsla; Psychic TV lyckas under fredagens spelning i Berlin använda rockmusik på ett förvånansvärt vitalt och innovativt sätt. De berör, vrider om känslor och får publiken att känna sig obekväm och lycklig på samma gång. Saken blir inte sämre av att bandet är ett gäng riktigt vassa och rutinerade musiker med utsökt visuell framtoning.

Men det tog ett tag innan jag fattade grejen. Spelningen är nämligen inte bara en rockkonsert utan framför allt en "TV-utsändning". (En ledtråd finns förstås i gruppnamnet.) Bakom bandet finns en stor duk som täcks av välregisserade videoprojektioner. En kvinna sputar bröstmjölk i munnen på en annan kvinna. Videosekvensen har klippts ihop med en film där en erigerad penis täckt av sperma visas. Senare byts bilderna ut mot färgstarka trippiga kaleidoskop-liknande mönster. Vid ett tillfälle glider några textmeddelanden förbi: ”E hate life”, ”E hate death”, ”E hate myself”. Kryptiskt och begripligt på samma gång. Och så bandets symbol… tecken… logoyp… kalla den vad du vill – the Psychic Cross – som effektfullt växer fram i rött mot svart bakgrund. Genesis P-Orridge och kompanis TV utsändning är psykisk – och inte sällan starkt psykedelisk.

En annan röd tråd i det videoverk som konserten närmast kan kallas för är Genesis Pandrogeny-projekt, ett konstprojekt som Genesis drev med sin andra hälft och tillika Psychic TV-medlem Lady Jaye Breyer P-Orridge (död 2007) och som med hjälp av olika kirurgiska ingrepp syftade till att göra varandra så lika som möjligt. Parets ansikten modifierades och Genesis opererade även in bröstimplantat. Tyvärr tycks många inte läst på om projektet, utan tror att Genesis genomgått ett könsbyte. (Genesis egen benämning på sig själv är ”s/he”.)

Bilderna på duken bakom bandet av Genesis och den bortgångne Lady Jaye fotograferade med bandage efter operationerna känns fullt logiska. Psychic TV är inte en orkester som sopar sorg och smärta under mattan, utan påminner gärna publiken om livets förgänglighet. Lady Jaye fick magcancer och lämnade världen alldeles för tidigt. Projektionerna på paret förvissar oss om att våra handlingar – särskilt genom konsten – kan överleva vår fysiska död; Lady Jaye lever kvar – på videoskärmen och bokstavligt talat genom Genesis P-Orridge.

Bandet stannar upp för någon sekund och Genesis skriker "What the hell are we fighting for?". Frontfigurens guldtänder blänker i strålkastarljuset. "Demons come and demons go/Where they come from we don’t know", lyder fortsättningen på texten. En terapi-session med Psychic TV förutsätter en vilja att ställas inför filosofiska frågor och att möta mörkret inom oss. Emellanåt är det tungt, andra stunder är det poetiskt och vackert. Och kanske viktigast – man kan alltid räkna med en stor skopa humor.


Fotnot: I ett inlägg postat den 4 november på Genesis P-Orridges hemsida meddelas att Psychic TV splittras efter den pågående turnén. Sista spelningen äger rum på torsdag i Moskva. Läs mer här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar