lördag 24 oktober 2009

En Alice för 10-talet

Alice i underlandet av Lewis Carroll må vara en barnbok, men omfamnades under 1960-talet av långhåriga "freaks" som älskade John Tenniels trippiga illustrationer. Bilderna var som gjorda för motkulturen. Inte minst för de övertydliga drogreferenserna. Eller var de bara slumpmässiga? Alice dricker en vätska och träder in i ett radikalt förändrat medvetandetillstånd. Hon träffar en larv som sitter och röker vattenpipa på en... eh... svamp. Och det där kaninhålet som Alice trillar ner i? Det skulle förstås kunna vara en referens till schamanism. Inom denna teknik ägnar sig utövarna, schamanerna, åt själsresor till underjorden där de möter så kallade kraftdjur. Kanske att Lewis Carroll och hans illustratör inte hade någon som helst avsikt att anspela på droger. Och kanske hade de inte hört talas om urfolkens schamaner. Men för 1960-talets hippies fick boken som deras föräldrar läste för dem när de var små en helt ny innebörd då hallucinogener som LSD började spridas i framför allt USA och Storbritannien.

Barnboksklassikern från 1865 är med andra ord också en klassiker i den psykedeliska kutluren. Och är det fortfarande. 2010 lär bli Alices år. Då kommer nämligen Tim Burtons version av sagan.

Den brittiske designern John Coulthart har med perfekt timing skapat Psychedelic Wonderland - en kalender för 2010 baserad på Tenniels illustrationer. Coulharts bilder är ohämmat psykedeliska och briljanta i all sin... komplexitet! Glöm deviser som "less is more". I den psykedeliska bildvärlden handlar det om att skruva upp färg och form till max, vilket inte sällan leder till en befriande lekfullhet. Den som är uppmärksam på och hyfsat bevandrad i psykedelisk konst ser i Coulharts bilder en röd tråd från 1860-talets Tenniel till det sena 1900-talets rave-estetik på flyers och
skivomslag. På vägen passar han också på att nicka gillande åt såväl Alfons Mucha som sextiotalets affischkonstnärer. Hans bilder väcker tydliga associationer till den i sammanhanget lite mer obskyra tyske collagekonstnären Sätty, vars bilder finns återgivna i Terence McKennas The Archaic Revival.

Behöver jag tillägga att jag tycker bilderna är fantastiska?


Köp Psychedelic Wonderland här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar