tisdag 24 november 2009

En annan bibel

Bibeln, den kristna kyrkans heliga skrift, sägs vara världens mest sålda bok. Men det finns alternativ för de som har betänkligheter kring innehållet. Det amerikanska förlaget Feral House har givit ut en uppdaterad version av Thee Psychick Bible - A New Testameant (ja, det stavas så). Avsändare är Thee Temple Ov Psychic Youth.

Det kanske är läge att nämna några ord om bokens upphovsmän. Thee Temple Ov Psychick Youth, eller TOPY som de också benämns, började samarbeta redan 1981. Nätverket bestod då bland annat av musiker från grupperna Psychic TV, Coil och Current 93. Man ägnade sig åt magi som saknade gudadyrkan och mysticism. För TOPY var även sexualiteten fri från skam och skuld. Det experimentella språket med alternativa stavningar som "thee" och "ov" introducerades av musikern och konstnären Genesis P-Orridge. Gruppen har genomgått många olika skepnader och i början av 1990-talet lämnade Genesis, TOPY:s mest kända ansikte, nätverket. 2008 genomgick gruppen en stor förändring och började kalla sig Autonomous Individuals Network. Väldigt lite information finns tillgänglig om TOPY och det verkar som att nätverket lever en undanskymd tillvaro idag.

Nyutgåvan av Thee Psychick Bible kom som en överraskning, särskilt eftersom Genesis P-Orridge, som sedan nästan två decennier inte längre samarbetar med TOPY, givit den nya versionen av boken sin... eh... välsignelse.

Thee Psychick Bible består av 544 sidor syrafritt, återvunnet papper. Endast 999 exemplar har tryckts. Samtliga signerade och numrerade. Med boken, vars omslag pryds av gruppens symbol the Psychic Cross, följer också en DVD med tidigare svårfunna videos från Genesis P-Orridges arkiv. Dessa inkluderar verk av Throbbing Gristles Peter "Sleazy" Christopherson och regissören Derek Jarman (död 1994). Enligt Feral Houses hemsida blev flera av filmerna beslagtagna 1991 av Scotland Yard, men det är en annan historia som inte ryms i detta inlägg. 


Thee Psychick Bible kostar $69 och går att beställa här.

1 kommentar:

  1. Oerhört intressant bok, som får en att tänka till både vad gäller vår egen magi samt tankar om hur vi lever i här på moder jord. Carl Abrahamsson som skötte TOPY scandinavia har skrivit i boken artiklar som är mycket intressanta

    SvaraRadera