måndag 28 december 2009

P som i Polanski

Filmregissören Roman Polanski blev aktuell på nytt under hösten. När han i september greps för att ha haft sexuellt umgänge med en minderårig mer än trettio år tidigare skakade hans beundrare liv i en gammal fråga: Kan man komma undan med vad som helst i egenskap av erkänt "konstnärsgeni"?

Polanskis beundrare menar att han redan sonat sitt brott; han har tvingats leva i "exil" i över tre decennier. Men regissörens belackare tycker att han ska sättas i fängelse. "Snuskgubbe!" ropar man. 

Oavsett vad man tycker om Polanski och hans framtida öde, kommer man inte ifrån att han fascinerar. Hans historia är mörk. Mordet på hans fru Sharon Tate tillhör 1900-talets mest omskrivna och skruvade. Och mannen som beordrade mordet, Charles Manson, har skrivits in i historieböckerna som ondskan personifierad. Men Polanskis trauma ursäktar inte att han 1977, vid fyrtiotre års ålder, hade sexuellt umgänge med en trettonåring.

Life of money, life of sex
Life of money, life of hex
Little girls drinking and eating cake
 
Little girls gorge you, your greatest misstake

Orden är hämtade från Roman P, en låt med bandet Psychic TV. Man skulle kunna tro att den är gjord under hösten i samband med Polanskis gripande, men den är skriven redan 1983. Roman P finns utgiven i ett antal olika versioner. På Youtube kan man just nu höra den fantastiska Long Folk Mix, hämtad från skivan Listen Today… från 1987.

Polanskis framtid ser mörk ut. Hans förflutna har hunnit ifatt honom. "The corrupter you are/The corrupter you be", sjunger Psychic TV-sångaren Genesis P-Orridge i Roman P (Long Folk Mix). Den snart 22 år gamla inspelningen är som klippt och skuren som ljudspår till framtida dokumentärer om den legendariske regissören. Kantig och hypnotisk med sina naiva melodislingor är låten både vacker och rubbad på samma gång. 


Lyssna på Roman P (Long Folk Mix) här. 
Läs hela texten till Roman P här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar