torsdag 22 april 2010

Kusamas universum skapar wow-upplevelse

Yayoi Kusama
Gleaming Lights of the Souls (2008)
Louisiana, Humlebaek

Föreställ dig ett rum med små pingisbollstora klot hängandes i luften. Kloten består av lampor som växlar färg. Rummets väggar täcks av speglar vilka fångar upp kloten och upprepar dem i vad som tycks vara en... oändlighet. Och så vatten - som en organisk komponent i ett i huvudsak elektriskt verk.

Yayoi Kusamas mästerliga Gleaming Lights of the Souls får mig på fall på ett för dagen hektiskt Louisiana. Verket ingår i utställningen Farven i kunsten. Busslaster med pensionärer och skolungdomar trängs i utställningslokalerna. Den ouppmärksamme skulle med lätthet kunna missa dörren in till Yayoi Kusamas verk. Men kön utanför skapar nyfikenhet och gör att besökarna stannar upp. Vad pågår egentligen på andra sidan väggen?

Endast två personer åt gången tillåts gå in i rummet. När jag stiger in förstår jag varför. Det är trångt - samtidigt känns rummet oändligt. Att gå in i verket är som att få tillgång till en hemlig del av ens inre värld och Gleaming Lights of the Souls framstår som en påminnelse om människans enorma inneboende potential.

Vackert. Mystiskt. Och psykedeliskt.... Tre ord som dyker upp när jag försöker beskriva verket.

De relativt snabba färgväxlingarna skapar en dynamik och puls som är nödvändig och varje växling ger betraktaren ny energi. Om verket utförts med mindre finess hade upplevelsen inte varit lika djup och bestående. Men Yayoi Kusama ägnar sig inte åt effektsökeri. Med fingertoppskänsla har hon skapat ett eget universum som förför och hypnotiserar; så fort jag lämnat rummet längtar jag tillbaka.


Fotnot: Verket visas till och med den 13 juni 2010.

Besök Yayoi Kusamas hemsida här.
Besök Louisianas hemsida här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar