onsdag 19 maj 2010

Odödlighetens gåta

Gevärsskott. Blod. Och döda kroppar. Ur kulhålen flyger fåglar.

Inledningen på filmen The Holy Mountain (1973) av Alejandro Jodorowsky är en ansträngande upplevelse. Men också fängslande. Det är svårt att inte ryckas med i det komplexa kollage som regissören kastar i ansiktet på tittaren. Efter den våldsamma starten läggs betoningen på mystiken. Men varför en så blodig inledning?

Alejandro Jodorowsky har sagt att det inte går att göra en mystisk film utan våld; hemska saker och vackra saker hänger ihop.

The Holy Mountain är en i huvudsak visuell och fåordig upplevelse. Den första dialogen äger rum en halvtimme in i filmen. Scenografin och kostymerna är förföriska. Det visuella står i fokus. Även musiken fyller en viktig funktion och de österländska etno-klangerna förstärker den spirituella känslan i filmen.

Filmen brukar peppras med adjektiv som bisarr, surrealistisk, mystisk, brutal och obegriplig. Att The Holy Mountain triggar den här typen av reaktioner är förståeligt. Filmen innehåller mängder av referenser till mysticism, psykologi och religion. Det hjälper förstås om man är bevandrad i dessa fält, fast det är inget måste.

Till en början kan det verka som om The Holy Mountain inte handlar om någonting. Men efter en stund framträder en historia som, utan att avslöja för mycket, kan kokas ner till följande: En Kristusliknande man som benämns som ”tjuv” möter en alkemist. Den senare introducerar tjuven för sju andra ”tjuvar”, vilka beskrivs som de mäktigaste personerna på planeten. Tillsammans beger sig gruppen ut för att söka efter hemligheten bakom... odödligheten.

Filmen fascinerar såväl som irriterar. Några av scenerna är direkt patetiska. Men utan mod att ta ut svängarna blir det inga storverk och stundtals är filmen också briljant; i flödet av händelser och situationer slår det gnistor som gör att The Holy Mountain förtjänar det slitna epitetet ”kultklassiker”. Alejandro Jodorowskys ohämmade experimentlusta måste beundras – det är svårt att föreställa sig något liknande idag.

En av mina favoritscener i filmen är den när vapentillverkaren Isla berättar om de vapen hon tillverkar. Scenen innehåller en för tiden nödvändig kritik mot hippierörelsen, vilken framförs med en stor skopa humor: ”The young generation needs arms for its marches and sit-ins”, säger hon. ”We have psychedelic shotguns… grenade necklaces… rock and roll weapons… mystical weapons for Buddhists… Jews… and Christians”, fortsätter Isla till ljudet av tidstypisk 1960-talsrock. Scenen är fantastisk och replikerna en underhållande känga till en hippierörelse som kort innan den kollapsade mest framstod som fåfäng och ytlig.

Att se The Holy Mountain är till en början otroligt förvirrande. Graderande termer som ”bra” eller ”dåligt” är irrelevanta i sammanhanget. När förvirringen lagt sig tar nyfikenheten över och den raffinerande estetiken – kostymerna, scenografin, formerna – blir svår att värja sig emot. Och så förstås alla symboler som måste avkodas. Men vad vill Alejandro Jodorowsky uppnå med The Holy Mountain? Kanske är den ett försök att hela mänskligheten. Enligt Alejandro Jodorowsky är världen sjuk. Därför måste vi göra terapeutiska filmer, menar han. 


Se trailern för filmen här.

Den som vill veta mer om Alejandro Jodorowsky bör läsa Damien Loves intervju med regissören. Intervjun går att läsa här.

5 fakta:
Alejandro Jodorowsky använder ofta djur i sina filmer och har anklagats för att exploatera djur i konstens namn. Själv förnekar regissören detta.
George Harrison från The Beatles var aktuell i rollen som tjuven, men drog sig ur när det visade sig att han var tvungen att få stjärten rengjord framför kameran.
John Lennon och Yoko Ono hjälpte till att finansiera filmen.
Inför inspelningen av The Holy Mountain ägnade sig skådespelarna åt andliga övningar utformade av Oscar Ichazo från Arica institute, en grupp inom det som kallas "human potential movement". Oscar Ichazo instruerade också Alejandro Jodorowsky att ta LSD som ett led i hans andliga utforskande.
Vid inspelningen av scenerna då några av karaktärerna i filmen dör och sedan återföds gav Alejandro Jodorowsky skådespelarna psykedeliska svampar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar