fredag 8 oktober 2010

Obskyr hippie-organisation åter i ljuset

Rolling Stone Magazine kallade dem för "hippie-maffia". Men från början var de något helt annat; The Brotherhood of Eternal Love bestod 1965 av något så osannolikt som en grupp djupt religiösa surfare som använde LSD för att komma närmare Gud. Gruppen, som var baserad i södra Kalifornien, registrerade sig till och med som kyrka i förhoppning om att använda drogen som ett religiöst sakrament. Men LSD förbjöds i oktober 1966 och att lagligt använda syra i religiösa sammanhang var därmed otänkbart.

Förbudet ändrade ingenting; The Brotherhood of Eternal Love hade hittat sitt sakrament och fortsatte att använda LSD. De ville att så många människor som möjligt skulle ta drogen och började så småningom också distribuera den (tillsammans med cannabis) i stora mängder. Flera av medlemmarna dömdes senare till långa fängelsestraff för narkotikasmuggling.

Trots att deras historia på många sätt är häpnandsväckande har förvånansvärt lite skrivits om The Brotherhood of Eternal Love. Stewart Tendlers och David Mays klassiska The Brotherhood of Eternal Love - From Flower Power to Hippie Mafia: The Story of the LSD Counterculture från 1984 var länge den enda utgivna bok som exklusivt handlade om gruppen.

Men tidigare i år kom Orange Sunshine: The Brotherhood of Eternal Love and Its Quest to Spread Peace and Acid to the World skriven av den amerikanske journalisten Nicholas Schou. Nicholas Schou har intresserat sig för de psykedeliska surfarna under ett flertal år och har skrivit en rad artiklar om dem för tidningen OCWeekly, däribland en längre text från 2005 med rubriken Lords of Acid som är klart läsvärd.

Mitt eget intresse för The Brotherhood of Eternal Love började på allvar runt 2003. Jag kom då i kontakt med en man vid namn Skip som var med alldeles i början när gruppen bildades. Skip började skriva ner sin egen berättelse om sin tid med The Brotherhood of Eternal Love, vilket utvecklades till en fantastisk historia som tar sin början i en bibelläsning i bergen, på LSD. Men Skips tid med The Brotherhood of Eternal Love blir kort. Mötet med en buddhistmunk får honom att lämna gruppen.

Tyvärr är flera av medlemmarna i gruppen döda och de som fortfarande finns i livet börjar nå en hög ålder. Därför är förstås Nicholas Schous bok välkommen. Det är inte heller otänkbart att fler människor som var en del av The Brotherhood of Eternal Love kliver fram och berättar sina historier innan det är för sent. Låt oss hoppas på det.


Dangerous Minds har gjort en intervju med Nicholas Schou med anledning av hans nya bok. Se intervjun här.

Skip's Story: The Beginnings of The Brotherhood of Eternal Love finns publicerad på The Oak Tree Review och går att läsa här.

Orange Sunshine: The story of The Brotherhood of Eternal Love and the Last Days of the Endless Summer är titeln på en kommande film om gruppen. På Orangesunshinemovie.com kan man bland annat se intervjuer med tidigare medlemmar.

Fotnot: The Brotherhood of Eternal Love leddes ursprungligen av John Griggs (bilden).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar