tisdag 21 september 2010

Konstnär skapade psykedelisk filmklassiker efter svampjakt

1962 lämnade den amerikanske videokonstnären Bruce Conner (1933-2008) San Francisco för att bo i Mexiko. Själv har han sagt att flytten handlade om att vänta ut nästa atombomb. Under Bruce Conners ettåriga vistelse i Mexiko fick han besök av psykologiprofessorn Timothy Leary, senare känd för att ha populariserat drogen LSD.

Tillsammans gav de sig ut på svampexkursioner på den mexikanska landsbygden. Det var förstås inte vanliga soppar som Bruce Conner och Timothy Leary letade efter, utan de visionära svampar som innehåller det hallucinogena ämnet psilocybin. Svamparna hade redan använts under mycket lång tid av schamaner, men efter en artikel publicerad i Life 1957, skriven av bankmannen R. Gordon Wasson, började även västerlänningar att intressera sig för hallucinogena svampar.

Det är oklart om konstnären och psykologiprofessorn faktiskt hittade vad de sökte. Men exkursionerna resulterade i Bruce Conners psykedeliska 16-milimetersfilm LOOKING FOR MUSHROOMS (hans titlar skrevs alltid med versaler). En första version färdigställdes 1965, då som en loop ämnad att projiceras utan avbrott. Två år senare inkluderade Bruce Conner The Beatles-låten Tomorrow Never Knows i verket. John Lennons text, med fraser som "Turn off your mind, relax and float downstream", är tagen från Timothy Learys "trippmanual" The Psychedelic Experience, vilken i sin tur är en bearbetning av den tibetanska dödsboken.

I mitten av 1990-talet redigerade Bruce Conner om filmen ännu en gång. LOOKING FOR MUSHROOMS förlängdes till 15 minuter och fick ett nytt soundtrack. Den nya versionen innehöll Terry Rileys Poppy Nogood And The Phantom Band, också det ett utmärkt val. Terry Rileys vibrerande och nervöst hetsiga tape-loopar manar till djup introspektion och är som gjorda för Bruce Conners bilder.

Ladda ner LOOKING FOR MUSHROOMS (15-minutersversionen) via bloggen The Sound Of Eye här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar