lördag 8 januari 2011

Konstnär utforskar rituell dryck

Soma är namnet på den rituella dryck som omnämns i Rig Veda, en uråldrig samling hymner skrivna på sanskrit. Ingen har hittills lyckats bevisa vad drycken egentligen bestod av. Men teorierna är många. På 1960-talet föreslog till exempel bankmannen R. Gordon Wasson att Soma innehöll Amanita muscaria, det vill säga röd flugsvamp.

En som just nu utforskar Soma-myten är konstnären Carsten Höller (född i Belgien 1961), aktuell med utställningen Soma Hamburger Bahnhof i Berlin. I utställningen ingår bland annat stora skulpturer föreställande röd flugsvamp samt tolv stycken levande renar. Upplägget är förstås en referens till sibirisk schamanism där röd flugsvamp använts av schamaner i deras ritualer.

I utställningslokalen matas ett antal av renarna med röd flugsvamp, något som djuren även äter i det fria i Sibirien. Det verksamma ämnet i svampen finns sedan kvar i renarnas urin. På utställningen sparas urinen och förvaras i kylar (tillsammans med röd flugsvamp). För 1000 euro ges möjlighet att övernatta i konsthallen och under natten kan besökarna provsmaka innehållet i kylarna. Det är oklart om de som övernattar verkligen dricker av urinen. Men som sagt, möjligheten finns.

Soma verkar vara en påkostad, avancerad och för somliga en aning provocerande utställning.

I en intervju för The Guardian berättar Carsten Höller att han själv har ätit röd flugsvamp vid några tillfällen. Svampen orsakade kräkningar och försatte honom i koma-liknande tillstånd. Men vid ett av tillfällena hände något annat - Carsten Höller började mässa som en tibetansk munk.

Man kan förstås fråga sig om det är etiskt försvarbart att en konstnär ställer ut levande djur. Åsikterna lär gå isär om den saken. Däremot känns temat för utställningen välkommet; teorierna om Soma är spännande - och den röda flugsvampen är både förtrollande och otäck. Vi hittar den i sagorna. Och den är rikligt förekommande längs med stigarna under höstens skogspromenader. Vi har alla fått lära oss sedan barnsben att inte gå nära den röda svampen med de vita prickarna. Samtidigt användes den av sibiriska schamaner som verktyg för att få kontakt med andevärlden.

Vår fascination för den röda flugsvampen lär fortsätta - något som inte minst Carsten Höllers utställning visar.


Utställningen pågår till den 6 februari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar