lördag 19 februari 2011

Malmö enligt Burroughs

Att den amerikanske beatförfattaren William S. Burroughs gjorde många resor under sin livstid är välkänt. Säg hans namn och de flesta kommer att tänka på städer som Paris, Tanger och Mexico City. Men faktum är att Burroughs även passerade Malmö - åtminstone om man får tro Malmö stad, som på sin hemsida inkluderar författaren i Kulturarv Malmö A-Ö.

Första upplagan av
Naked Lunch, utgiven
på Olympia Press.
Den som är bekant med Burroughs litteratur har vid det här laget förmodligen räknat ut att det handlar om ett stycke i Naked Lunch (1959), där berättarjaget gör ett kort besök i Malmö.

Mig veterligen är det oklart om Burroughs verkligen var i staden vid den här tiden.* Det är nämligen inte otänkbart att han baserade avsnittet på en berättelse från någon av hans vänner som besökt Malmö. Huruvida beatlegenden reste till staden eller ej lär troligen aldrig gå att fastställa. Och det spelar förstås ingen roll; i litteraturens värld är det mesta tillåtet.

Vad tyckte då Burroughs berättarjag i Naked Lunch om Malmö? Det är en dyster bild som målas upp; 1950-talets Malmö är en plats utan barer och utan något att se på biograferna. I staden finns "inget att göra på eftermiddagen".

"Låt oss gå raka vägen ombord på den där färjan igen", säger berättarjaget och lämnar med det Malmö bakom sig.


På Malmö stads hemsida finns en kort artikel om Burroughs Malmö-besök. Läs artikeln här

*Enligt en text av Barry Miles och James Grauerholz publicerad i Naked Lunch: The Restored Text, vistades Burroughs sommaren 1957 i Köpenhamn, där hans vän Kells Elvins bodde med sin danska fru. Med tanke på närheten till Sverige, är det ganska troligt att besöket i Malmö i boken är självbiografiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar