onsdag 16 mars 2011

Nystartat förlag satsar på ostyrig litteratur

De planerar att släppa böcker präglade av det oväntade och oförutsägbara. Deras första bok är ett hommage till William Burroughs och Hunter S. Thompson. Och på utgivningslistan finns en bok om Pasolini. 

Svenska Bokvind är det ostyriga förlaget för frihetliga människor.

Kairo Blues av Lasse
Ekstrand är Bokvinds
första utgivning.
– Vi vill stå för det okammade, något som inte är politiskt korrekt. Vi funderade länge på namnet och fastnade för Bokvind eftersom vi tycker det fångar det vi står för, säger författaren Lasse Ekstrand som är en av personerna bakom förlaget.

Satsningen är en dröm sedan 20 år tillbaka. 

– Genom att starta eget förlag äger man hela utgivningsprocessen. Jag har gett ut ett antal böcker tidigare på olika förlag, så i mitt fall handlar det inte om att det är svårt att bli utgiven. 

Hur når man ut som nybliven förläggare?
– Det gäller att vara kreativ för att synas. Vi har startat en Facebookgrupp och byggt en hemsida. Vi kommer även att besöka lokala bokmässor. Sedan är det förstås viktigt att komma in på Adlibris. 

Bokvind kommer till att börja med endast ge ut Lasse Ekstrands egna böcker. Först ut är Kairo Blues. Boken skildrar en resa till Kairo med beatlegenden William Burroughs och Gonzo-journalisten Hunter S. Thompson. 

Kairo Blues är en ”road book”. Den var otroligt rolig att skriva och jag försökte verkligen ta ut svängarna. 

En andra bok, Speedway, är redan tryckt. Därefter följer en prosalyrisk bok om Pasolini. 

– Jag har även en fjärde på gång som jag hoppas kunna skriva klart i sommar. Men utgivningen hänger ihop med vad vi har råd med. 

Beskriv din stil som författare.
– Det är en blandning av fiktion och realitet. När det gäller Kairo Blues så har jag förstås inte varit i Kairo med Burroughs och Thompson, eftersom det hade varit omöjligt. Däremot har jag försökt skriva som om det hade kunnat vara sant. I boken lyfter jag fram det dråpliga och absurda. 

– Som författare tilltalas jag av det icke rumsrena. Jag läser hellre icke rumsrena än rumsrena författare. 

Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver?
– Jag sätter mig varje morgon klockan åtta och arbetar fram till lunch. Jag sitter i min favoritfåtölj i mitt arbetsrum. Det är där jag trivs bäst. 

– Jag jobbar mycket med texterna. Det ska se ut som en tagning, vilket är ett jäkla filande. Jag skrev ganska trist fram till åttiotalet. Det var när jag blev inbjuden till Boston som gästföreläsare och provade andra sätt att skriva som det kom en vändpunkt. 

I Nätternas Natt, som gavs ut 1994, skriver du att man mest läser Guillou och ”julklappsböcker”. Är det något som även gäller i dag?
– Tyvärr har det nog blivit ännu värre, men det finns förstås människor som är intresserade av mer än att bara läsa Liza Marklund. 

– Som förlag försöker vi vända oss till frihetliga, medvetna och relativt unga människor.


Fakta: 
Bokvind förlag drivs av Lasse Ekstrand, författare och kulturskribent, Robert Månsson grafisk konstnär och Eva Åsén Ekstrand, doktor i kommunikationsvetenskap. 

Lasse Ekstrand förespråkar medborgarlön och skriver bland annat för Fria Tidningen. 

Besök Bokvinds hemsida här

Fotnot: Intervjun gjordes via Skype.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar