söndag 10 juni 2012

Radio för öppna sinnen

"From me and Maja, keep your minds open." Han brukar säga så, Erik Davis, efter varje sändning av sitt knappt timslånga radioprogram Expanding Mind.

Erik Davis.
Foto: Wikipedia.
Första gången jag kom i kontakt med programmet var någon gång runt 2010. Även om jag tyckte det verkade intressant och initierat blev jag aldrig särskilt fångad. Efter några avsnitt slutade jag lyssna och vände min uppmärksamhet åt annat håll. Men så någon gång i våras bestämde jag mig för att ge programmet en ny chans och upptäckte att något hade hänt. Kanske var det gästerna som hade förändrats. Eller ämnena. Eller var det helt enkelt jag som lyssnade med nya öron. Oavsett vilket kändes programmet plötsligt så mycket bättre.

Det som fick mig att fastna var en intervju med illustratören Arik Roper. Förutom att göra skivomslag till band i metalgenren ligger Roper bakom Mushroom Magick, en ”fälthandbok” av det mer udda slaget med akvarellmålningar av mestadels hallucinogena svampar (undertiteln är ”A visionary fieldguide”). I intervjun berättar han bland annat om sin uppväxt i Alaska, vilken han beskriver som en viktig inspirationskälla. Sändningen om det nyväckta intresset för det ockulta var också mycket intressant, och satte pulsen på något som även märks här i Sverige. Det är till exempel ingen slump att Kobra hade det ockulta som tema i ett av vårens program.

I sändningsarkivet hittade jag fler spännande avsnitt. Ett av dessa berör de mörkare sidorna av Carlos Castaneda. I sändningen intervjuas Amy Wallace om sin bok Sorcerer's Apprentice: My Life With Carlos Castaneda. Wallace hade en relation med den legendariske författaren och tillhörde den sektliknande samling människor som följde honom. I intervjun lyfts Castanedas mindre trevliga sidor fram – som att han enligt Wallace bestämde vad kvinnorna runt honom skulle äta eller ha på sig för kläder.

Erik Davis är född -67 i Kalifornien. Årtalet känns passande. Platsen likaså. För Davis är onekligen en hippie. I sin ungdom var han både deadhead och psykonaut och han rör sig nyfiket och lätt inom fält som psykedelisk kultur, ockultism och nyandlighet (själv pratar han om "consciousness culture"). Men han är inte hippie på det där nyandliga sättet, utan det är tydligt att Davis är en skeptiker till sin natur. Oavsett ämne, kan man räkna med att han kommer ifrågasätta det han har framför sig, något som möjligen hänger ihop med hans bakgrund som journalist.

Expanding Mind är ett program som låter de medverkande ta rejält med plats utan att bli avbrutna. Upplägget känns sympatiskt. Nämnas bör också Davis medhjälpare Maja D'Aoust, som spelar en viktig roll i programmet. De båda kompletterar varandra utmärkt och Expanding Mind skulle inte vara det samma utan hennes medverkan. Liksom Davis närmar sig D'Aoust – på sin hemsida kallar hon sig "White Witch of L.A." – ämnena kritiskt och med självdistans.

Ljudet i sändningarna är uruselt och det låter som att programmet spelas in i en garderob med teknik från 20-talet. Men det gör förstås inget. Kanske bidrar det till och med till charmen med programmet. För det finns inget tillrättalagt med Expanding Mind. Och vad spelar det förresten för roll när diskussionerna är så pass inspirerande?


Lyssna på Expanding Mind här.

Fotnot: Erik Davis är även författare. Hans senaste bok Nomad Codes kom 2010.

4 kommentarer:

 1. Tack för alla intressanta länkar! Skall definitivt ta mig en närmare titt på Expanding Minds sändningsarkiv framöver och se om jag hittar några guldkorn. Har följt din blogg i lite drygt ett års tid nu och är framförallt mycket tacksam för alla dina texter om psykedelisk konst och electronica. Ser alltid fram emot kommande inlägg.

  Angående Ropers bilder så tycker jag mig ana ett släktskap med det sena 1800-talets symbolistiska bildkonst. Jag misstänker starkt att konstnären är en stor beundrare av Jean Delville och dennes ockulta fantasterier. Kommer även att tänka lite på senare tiders seriemagasin såsom Tung metall och +2000. Har förvisso personligen lite svårt för denna typ av överlastad fantastik men det är onekligen intressant att se hur den ockulta rörelsen ständigt hittar nya uttrycksformer och nu dessutom verkar gå mot en ny renässans.

  SvaraRadera
 2. Hej. Intressanta saker som du skriver om. Den psykedeliske erfarenheten kan vara omvälvande. Vi var ett gäng som exprimenterade under 70 och början av åttiotalet. Lyssnade mycket. Jag är glad över att forskningen i detta ämne har återupptagits. Jag rekommenderar att du läser boken som Hoffman skrev "the road to eleysevs, unveiling the secret of the mysteries". Hissnande perspektiv.

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentaren! Och trevligt att höra att du gillar Ekarkivet. På min hemsida www.henrikdahl.se finns länkar till många av mina texter, varav de flesta handlar om psykedelia.

  /Henrik

  SvaraRadera