lördag 29 augusti 2009

The Merry Pranksters-medlem bakom Vietnam-skildring

Somliga saker är värda att vänta på. Ett av de mer... extrema exemplen är en novell om Vietnam-kriget skriven i början av 1960-talet av Ken Babbs, medlem i The Merry Pranksters.

1964 samlades gruppen runt författaren Ken Kesey för en "road trip" i en psykedeliskt målad buss genom USA. Resan var ett socialt experiment som TÄNJDE PÅ GRÄNSERNA för vad som var acceptabelt i dåtidens amerikanska samhälle. Chaufför på resan var Neal Cassady, känd som förlagan till Jack Kerouacs Dean Moriarty i On the Road. Lite senare började The Merry Pranksters anordna så kallade Acid Tests - regnbågsvibrerande multimediafester med LSD som bränsle där The Grateful Dead agerade husband. Vid sidan av Kesey, var Babbs drivkraften i The Merry Pranksters. Gruppens eskapader kommer snart på film. Det är regissören Gus Van Sant som jobbar med en filmatisering av Tom Wolfes kultförklarade bok The Electric Kool-Aid Acid Test som handlar om gruppen. Filmen är planerad att släppas 2010.

Novellen som Ken Babbs skrev heter Who Shot the Water Buffalo? och är fortfarande inte utgiven. Men det finns åtminstone en chans att läsa ett avsnitt ur texten. Lost a Bird, Gained a Bird heter smakprovet och finns i en liten bok tryckt i 400 exemplar. Samtliga är signerade av författaren.

Men varför ska man bry sig om ett utdrag ur en novell från 1960-talet som aldrig publicerats? Helt enkelt för att Lost a Bird, Gained a Bird är ett riktigt bra tidsdokument. Babbs var helikopterpilot i Vietnam-kriget och erfarenheterna därifrån resulterade i en ögonvittnesskildring från en konflikt som skakade om världen.

Det skulle vara lätt att avfärda Ken Babbs som en misslyckad författare som alltid stått i skuggan av bäste vännen Ken Kesey. Sistnämnda skrev ju trots allt Gökboet. Men Lost a Bird, Gained a Bird är inget mediokert verk utan bjuder på riktigt välskriven prosa. Det är både lättsam och nattsvart läsning. Babbs berättar om en vardag mitt i brinnande krig där deltagarna blir märkbart uttråkade, men där det meningslösa våldet också finns närvarande. Det är denna kombination av stämningar som gör de tjugofyra sidorna så läsvärda. Det faktum att Ken Babbs var en av 1960-talets mest betydelsefulla personer från den amerikanska motkulturen ger förstås också materialet extra tyngd.


Beställ Lost a Bird, Gained a Bird här.

Fotnot: Under juli 2009 gjorde jag en intervju med Ken Babbs. Mer info om denna kommer inom kort. Enligt Babbs finns det ännu hopp om att boken ska ges ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar