onsdag 29 juli 2009

P3 Dans goes acieed!

I lördags sände P3 Dans en special om den sub-genre inom housen som kallas acid. Missade man programmet kan man lyssna i efterhand på P3 Dans hemsida. 

För den som inte har så bra koll på acid, är programmet en utmärkt ingång. Programledaren Calle Dernulf guidar lyssnaren med stadig hand genom scenens födelse i 1980-talets Chicago fram till vår tids acid-mutationer. Dernulf berättar historien om den en gång i tiden så radikalt nyskapande, sexuellt frustande och skoningslösa musiken på ett engagerande sätt. Förutom gamla house-klassiker bjuds det på acid-influerad musik från 1990- och 2000-talet. Daft Punk klarar man sig utan, men i övrigt känns låtvalen relevanta. 

Två artister som inte spelades i programmet, men som utan problem hade passat in där är Hieroglyphic Being och Chris Moss Acid. Hieroglyphic Being från Chicago har med sina ruffiga och kompromisslösa inspelningar skapat en alldeles egen, uppdaterad, variant av acid. Denne producent verkar inte särskilt intresserad av att göra produktioner baserade på TB-303:an - bas-synthen med det knorrande ljudet som är själva signumet för acid - utan har i stället tagit till sig acid-pionjärernas sätt att programmera rytmer. 

Min andra favorit i genren är en ung britt som släpper plattor under namnet Chris Moss Acid. Denne produktive producent har pepprat världen med gratis mp3:or fyllda med vintageljud i 00-talskostym. Han ligger också bakom vinyltolvan London Calling E.P. - en briljant platta utgiven på Hieroglyphic Beings egna skivbolag Mathematics. På skivan samsas bubblande acid-slingor med lekfulla rytmer gjorda på trummaskinen TR-707 och stråkar som för tankarna till Derrick Mays finare stunder. Chris Moss Acid och Hieroglyphic Being visar med sin musik att acid är en genre att räkna med ett tag till.


Lyssna på P3 Dans acid-special här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar